MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Apetyczny ser halloumi z piekarnika. Dodaję do niego bakłażana i czarne oliwki. Twoja rodzina nabierze apetytu na więcej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ser halloumi warto upiec w piekarniku razem z czarnymi oliwkami i bakłażanem. Można także użyć patelni grillowej lub rozgrzać ruszt.
Ser halloumi warto upiec w piekarniku razem z czarnymi oliwkami i bakłażanem. Można także użyć patelni grillowej lub rozgrzać ruszt. Anna Daniluk
Szukasz pomysły na niecodzienną przekąskę? Proponuję ci zrobić ser halloumi z piekarnika. To danie znakomicie współgra z ostrymi sosami i można je także zgrillować. Zaletą tego sera jest jego struktura. Halloumi się nie roztapia brudząc patelnię, lub ruszt, a jedynie robi się miękki i rumiany. Zobacz sposób na pyszny przysmak nie tylko na majówkę.

W skrócie

Ser halloumi pochodzi z Cypru. Oryginalny produkt wytwarza się z mleka owczego. Tradycyjny produkt macerowany jest z listkami mięty, która nadaje nabiałowi orzeźwiający smak i aromat. Wiele osób rozpoznaje go po dźwięku. W trakcie krojenia skrzypi, a po zgrillowaniu, podsmażeniu lub upieczeniu wydaje cichy pisk. Jednak to jego smak i osiągnięcie pod wpływem temperatury delikatnej struktury decyduje o jego popularności w czasie sezonu grillowego. Polecam także ser halloumi piec z innymi warzywami, np.: pomidorem, cebulą i cukinią. Upieczone plastry sera świetnie smakują z domowym sosem harissa, który dodaje mu ostrości.

Ser halloumi z piekarnika – prosty przepis z warzywami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie sera halloumi,
  • 1 bakłażan,
  • 2 łyżki czarnych oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano.

Jak zrobić pieczony ser halloumi?

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana myję i kroję w kostkę. Wkładam do naczynia żaroodpornego.
  2. Dodaję czarne oliwki.
  3. Następnie ser halloumi odciskam z zalewy i osuszam przy pomocy ręcznika kuchennego.
  4. Ser halloumi kroję w plastry i układam na pokrojonym bakłażanie.
  5. Dodaję obrany z łupin czosnek.
  6. Wszystkie składniki polewam oliwą z oliwek, posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodaję odrobinę suszonego oregano.
  7. Ser halloumi piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  8. Gotowy ser halloumi z bakłażanem możesz podawać z ugotowanym brązowym ryżem, włożyć do podgrzanej tortilli lub podać na przypieczonych kromkach chleba.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Apetyczny ser halloumi z piekarnika. Dodaję do niego bakłażana i czarne oliwki. Twoja rodzina nabierze apetytu na więcej - Strona Kuchni

Wróć na zabkowiceslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto