MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu...
fot. Jacqueline Howell / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

2. Szpinak

Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu foliowego i witaminy Coraz witaminy E i potasu), dzięki czemu jest podstawą zdrowego odżywiania. Jednak wyniki badań pokazują, że nieorganiczny szpinak ma wagowo więcej pozostałości pestycydów niż wszystkie inne testowane produkty. Dlatego EWG zaleca, aby w miarę możliwości kupować organiczny szpinak i inne liściaste warzywa. Zawsze należy pamiętać o ich dokładnym umyciu.

Zobacz również

Ulewy i burze w Małopolsce. Pierwsze zalania i najwyższy alert

Ulewy i burze w Małopolsce. Pierwsze zalania i najwyższy alert

Nowa wicekomendant pomorskiej policji

Nowa wicekomendant pomorskiej policji

Polecamy

Jak głosować w wyborach poza miejscem zamieszkania?

Jak głosować w wyborach poza miejscem zamieszkania?

Uwaga! GIF wycofuje ważny lek dla dzieci i dorosłych

PILNE
Uwaga! GIF wycofuje ważny lek dla dzieci i dorosłych

300 zł na dziecko. Lepiej nie przegap tego ważnego terminu!

300 zł na dziecko. Lepiej nie przegap tego ważnego terminu!