7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W gospodarstwie pod Dobroszycami powstają sery z mleka...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/05/ad/617a612088d33_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/zdj.ilustracyjne
Produkty z powiatu oleśnickiego podbijają Polskę i świat! Zobaczcie, oto rzeczy made in Syców i okolice, prawdziwe cacuszka!
Koziołkowo
W gospodarstwie pod Dobroszycami powstają sery z mleka koziego. Wszystkie przygotowywane są na zamówienie klientów. Powstają tam m.in. delikatny ser twarogowy, ser kozi podpuszczkowy, tzw. frykas (naturalny lub w ziołach), kopciuch, czyli ser wędzony oraz fettina (w zalewie solankowej lub smakowej w oleju). W 2019 roku jeden z serów otrzymał tytuł Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2019 podczas festiwalu Europa na Widelcu.